Τα μέρη ενός υπολογιστή PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την George Kaloritis   
Κυριακή, 04 Νοέμβριος 2012 13:58

 

 

 

 

Τα μέρη ενός υπολογιστή

Εάν χρησιμοποιείτε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος του που λέγεται "υπολογιστής". Ο υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα φυσικά μέρη, τα οποία μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε, λέγονται γενικά υλικό. (Το λογισμικό, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στις οδηγίες ή τα προγράμματα που λένε στο υλικό τι να κάνει.)

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τα πιο συνηθισμένα μέρη του υλικού ενός επιτραπέζιου συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το δικό σας σύστημα ενδέχεται να διαφέρει, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει τα περισσότερα από αυτά τα μέρη. Ένας φορητός υπολογιστής έχει παρόμοια μέρη, αλλά τα συνδυάζει σε ένα μόνο πακέτο μικρού μεγέθους.

img 119682 lenovo-h200

 

Μονάδα συστήματος

Η μονάδα συστήματος συνήθως είναι ένα ορθογώνιο κουτί τοποθετημένο επάνω ή κάτω από το γραφείο σας.

COOLER-MASTER-Storm-Scout-SGC-2000-KKN1-GP-Mid-Tower-Computer-Case

 

Στο εσωτερικό αυτού του κουτιού υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται πληροφορίες.

Το εσωτερικό ενός τέτοιου κουτιού φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

 

 

Μέσα στο κουτί βρίσκονται οι διάφορες συσκευές που συγκροτούν το υλικό (hardware) του υπολογιστή. Από το είδος και την ποιότητα των συσκευών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απόδοση του. Καλό θα είναι το εσωτερικό του κουτιού να είναι μεγάλο και να είναι τακτοποιημένα τα καλώδια ώστε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη ροή αέρα μέσα σε αυτό. Η καλή ροή αέρα εξασφαλίζεται και με την τοποθέτηση ανεμιστήρων που εισάγουν ή εξάγουν αέρα από το κουτί σε κατάλληλα τοποθετημένες θέσεις.

Στο σχήμα που ακολουθεί βλέπουμε τη σωστή ροή αέρα στο εσωτερικό ενός κουτιού:

airflow-2

Συσκευές στο εσωτερικό του υπολογιστή

Η Μητρική Πλακέτα ?Motherboard?

P1010912

Η μητρική πλακέτα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή και του χρήστη, της RAM, του μικροεπεξεργαστή και των χειριστών των δίσκων.

H Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ?Central Processing Unit (CPU)?

Core-i7-3740QM

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας αναλαμβάνει όλη την υπολογιστική δουλειά και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητά της. Όσο υψηλότερη η ταχύτητα τόσο πιο γρήγορος είναι και ο υπολογιστής.

Αν βλέπετε μία ταινία υψηλής ανάλυσης ή αν διαχειρίζεστε γραφικά, τότε θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή με γρήγορο επεξεργαστή.

H Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης ?Random Access Memory (RAM)?

DDR-RAM-DDR2-DDR3-

Ένα άλλο στοιχείο είναι η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM), η οποία αποθηκεύει προσωρινά πληροφορίες που χρησιμοποιεί η CPU, ενώ ο υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στη μνήμη RAM διαγράφονται όταν κλείσετε τον υπολογιστή.

 

Όση περισσότερη RAM έχει ένας υπολογιστής, τόσο πιο «απαλά» θα τρέχει ο υπολογιστής όταν χρησιμοποιούνται πολλά προγράμματα ταυτόχρονα. Παρόλο που η πρόσθεση παραπάνω μνήμης αργότερα δεν απαιτεί πολύ χρόνο, το να παίρνει κάποιος ότι χρειάζεται όταν αγοράζει τον υπολογιστή του, μπορεί να αποβεί κερδοφόρο.

Η Μονάδα σκληρού δίσκου

Η μονάδα σκληρού δίσκου του υπολογιστή, αποθηκεύει πληροφορίες σε έναν σκληρό δίσκο, έναν άκαμπτο δίσκο ή στοίβα δίσκων με μαγνητική επιφάνεια. Επειδή οι σκληροί δίσκοι μπορούν να διατηρήσουν τεράστιο όγκο πληροφοριών, συνήθως λειτουργούν ως το βασικό αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή και φέρουν σχεδόν όλα τα προγράμματα και τα αρχεία.

2

Η μονάδα σκληρού δίσκου βρίσκεται συνήθως στο εσωτερικό της μονάδας συστήματος

Μονάδες CD και DVD

P67-2023-main01-tmc

Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές σήμερα είναι εξοπλισμένοι με μονάδα CD ή DVD, η οποία βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος της μονάδας συστήματος. Οι μονάδες CD χρησιμοποιούν λέιζερ για την ανάγνωση (ανάκτηση) δεδομένων από ένα CD, ενώ πολλές τέτοιες μονάδες μπορούν επίσης να εγγράφουν δεδομένα σε CD.

 

Εάν διαθέτετε μονάδα εγγράψιμου δίσκου, μπορείτε να αποθηκεύετε αντίγραφα των αρχείων σας σε κενά CD. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα CD για την αναπαραγωγή CD μουσικής στον υπολογιστή.

Η Παροχή Ενέργειας ?Power Supply?

Το τελευταίο μα απαραίτητο εξάρτημα του υπολογιστή είναι το τροφοδοτικό το οποίο παρέχει ρεύμα στα διάφορα εξαρτήματα του υπολογιστή.

KGrHqVn0E8VMZdKbBPGEZDzL5w~~60 35

 

Ενώ μπορεί να είναι το πιο απλό, είναι πλήρως απαραίτητο για να επιτραπεί στον υπολογιστή να λειτουργήσει.

Οπτικοακουστικά μέσα

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια πρόσθετα στοιχεία, όπως οι  κάρτες ήχου, οι κάρτες γραφικών κ.λπ. Εάν θέλετε να τρέξετε προγράμματα με παιχνίδια ή προγράμματα πολυμέσων ?multimedia? γρηγορότερα, πολλές από αυτές τις επιλογές μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές για την γρήγορη και ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας.

Κάρτα γραφικών

asus-gtx680-front

Ο ήχος είναι συνήθως ενσωματωμένος στους περισσότερους υπολογιστές, αλλά η αναβάθμισή του με περιφερειακά στοιχεία, εξασφαλίζει ακόμα καλύτερη απόδοση.

creative sound blaster x fi titanium

Κάρτα ήχου

Οι κάρτες αυτές συνδέονται στη μητρική πλακέτα σε συγκεκριμένες θύρες όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

d50b9d8b 800px-pci und pcie slots

 

Σχεδόν όλα τα άλλα μέρη του υπολογιστή συνδέονται στη μονάδα συστήματος, με τη βοήθεια καλωδίων. Τα καλώδια συνδέονται σε συγκεκριμένες θύρες (ανοίγματα), συνήθως στο πίσω μέρος της μονάδας συστήματος.

ga-ma78gm-s2h-02

 

Το υλικό που δεν είναι μέρος τη μονάδας συστήματος ονομάζεται περιφερειακή συσκευή.

Περιφερειακές Συσκευές

Ποντίκι

Το ποντίκι είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για την κατάδειξη και επιλογή στοιχείων στην οθόνη του υπολογιστή. Αν και τα ποντίκια μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, το τυπικό ποντίκι έχει κάποια ομοιότητα με το πραγματικό ποντίκι. Είναι μικρό, μακρόστενο και συνδέεται στη μονάδα συστήματος με ένα μακρύ καλώδιο που μοιάζει με ουρά. Μερικά σύγχρονα ποντίκια είναι ασύρματα.

Mouse-Razer-Mamba-1440-0650674

Ένα ποντίκι έχει συνήθως δύο κουμπιά: ένα κύριο κουμπί (συνήθως το αριστερό κουμπί) και ένα δευτερεύον. Πολλά ποντίκια διαθέτουν επίσης έναν τροχό ανάμεσα στα δύο κουμπιά, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα ομαλής κύλισης σε οθόνες πληροφοριών.

Όταν μετακινείτε το ποντίκι με το χέρι, ένας δείκτης στην οθόνη μετακινείται προς την ίδια κατεύθυνση. (Η μορφή του δείκτη μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το σημείο που θα τον τοποθετήσετε στην οθόνη.) Όταν θέλετε να επιλέξετε ένα στοιχείο, τοποθετείστε το δείκτη του ποντικιού επάνω σε αυτό και κάντε κλικ (πατήστε και αφήστε) το κύριο κουμπί. Αυτός είναι και ο βασικός τρόπος αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή σας.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται κυρίως για την εισαγωγή κειμένου στον υπολογιστή. Περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες κάποιου αλφαβήτου π.χ. του λατινικού, και πολλά σημεία στίξης και διακριτικά σύμβολα. Ανάλογα με το αλφάβητο και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο χρήστης μπορεί το πληκτρολόγιο να έχει διάφορες διατάξεις πλήκτρων.

Οι διάφορες δυνατές διατάξεις πληκτρολογίων για διάφορες γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, συνήθως αναφέρονται με τα πρώτα έξι γράμματα στην διάταξη. Έτσι για παράδειγμα η συνηθέστερη διάταξη είναι η QWERTY.

keyboard razrfull

 

Όπως το πληκτρολόγιο μιας γραφομηχανής, έχει πλήκτρα για γράμματα και αριθμούς, αλλά έχει επίσης κάποια ειδικά πλήκτρα:

  • Τα πλήκτρα λειτουργιών, τα οποία εμφανίζονται στην επάνω σειρά, εκτελούν διάφορες λειτουργίες, ανάλογα με το που χρησιμοποιούνται.
  • Το αριθμητικό πληκτρολόγιο, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά μεριά στα περισσότερα πληκτρολόγια, σάς δίνει τη δυνατότητα να καταχωρείτε αριθμούς γρήγορα.
  • Τα πλήκτρα περιήγησης, όπως τα πλήκτρα βέλους, σάς δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζετε θέση μέσα σε ένα έγγραφο ή μια ιστοσελίδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο για την εκτέλεση πολλών εργασιών που μπορείτε να εκτελέσετε με ένα ποντίκι.

Οθόνη

Η οθόνη εμφανίζει πληροφορίες με μορφή εικόνας, χρησιμοποιώντας κείμενο και γραφικά. Όπως η οθόνη μιας τηλεόρασης, η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να εμφανίζει σταθερές ή κινούμενες εικόνες.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οθόνης: η οθόνη CRT (καθοδικού σωλήνα) και η οθόνη LCD (υγρών κρυστάλλων).

samsung b1930n lcd monitor- 01

Οθόνη LCD

 

samsung-17-crt-monitor

 

Οθόνη CRT

Και οι δύο τύποι παράγουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας, αλλά οι οθόνες LCD έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι λεπτότερες και ελαφρύτερες. Οι οθόνες CRT, ωστόσο, είναι σε γενικές γραμμές οικονομικότερες.

Εκτυπωτής

Ένας εκτυπωτής μεταφέρει δεδομένα από τον υπολογιστή στο χαρτί. Δεν χρειάζεστε τον εκτυπωτή για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας, αλλά εάν έχετε έναν, μπορείτε να εκτυπώνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάρτες, προσκλήσεις, ανακοινώσεις και άλλα. Πολλοί βρίσκουν επίσης χρήσιμη τη δυνατότητα να εκτυπώνουν φωτογραφίες στο σπίτι. Οι δύο βασικοί τύποι εκτυπωτών είναι οι εκτυπωτές ψεκασμού μελανιού και οι εκτυπωτές λέιζερ.

162-70-LXP205 img3

Εκτυπωτής ψεκασμού μελανιού (inject)

Οι εκτυπωτές ψεκασμού μελανιού είναι περισσότερο δημοφιλείς για χρήση στο σπίτι. Μπορούν να πραγματοποιήσουν ασπρόμαυρες ή έγχρωμες εκτυπώσεις, καθώς και να εκτυπώσουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες όταν χρησιμοποιούνται με ειδικό χαρτί.

HP LaserJet ProP1606dn

Εκτυπωτής λέιζερ (laser)

Οι εκτυπωτές λέιζερ είναι γρηγορότεροι και σε γενικές γραμμές καταλληλότεροι για εντατική χρήση.

Ηχεία

Τα ηχεία χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή ήχου. Μπορεί να είναι ενσωματωμένα στη μονάδα συστήματος ή να συνδέονται σε αυτήν με καλώδια.

4297-321515

Τα ηχεία σάς δίνουν τη δυνατότητα να ακούτε μουσική ή ηχητικά εφέ από τον υπολογιστή σας.

Μόντεμ

Για να συνδέσετε τον υπολογιστή σας στο Internet, χρειάζεστε ένα μόντεμ. Το μόντεμ είναι μια συσκευή που στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες του υπολογιστή μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής ή ενός καλωδίου υψηλής ταχύτητας.

modem a router

Τα μόντεμ μπορεί να είναι ενσωματωμένα στη μονάδα συστήματος, αλλά τα μόντεμ υψηλής ταχύτητας είναι συνήθως ανεξάρτητα στοιχεία.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2012 18:54